Race to the MVP в очите на Александър Сотиров

0
333
Александър СотировСлед като преди повече от година ви представихме анализа на журналиста от Sportal.bg Александър Сотиров относно най-изявените състезатели в сезон 2014/2015 на Националната аматьорска лига по баскетбол (анализът може да бъде намерен ТУК), състезателят и треньор на Дефект-Вип Рипеър отново е първият с подобен анализ и за настоящия сезон. Сотиров играе в НАЛБ още през сезон 2011/2012, като неизменно следи развитието на лигата, подкрепя я, а в последните два сезона е част от отбора на Дефект-Вип Рипеър (Дефект през изминалия сезон). Имайки предвид наближаващия край на редовния сезон, въпреки че водещо е отборното класиране, интересът към индивидуалните награди със сигурност също не е малък. Сега на вашето внимание представяме и неговото подреждане в класацията Race to the MVP за сезон 2015/2016 в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София (с радост бихме публикували още подобни анализи):

 

Не мисля, че има каквото и да е съмнение, че Торо е ключовата фигура в редиците на „старите звезди”. Макар и вече няколко години да е далеч от професионалния баскетбол, той е нагледно доказателство за това, че класата е постоянно, а не временно явление. Опитайте се да си представите Олд Старс 22 без доминиращото присъствие на бившия национал и в двете фази на играта. Трудно, нали? Няма смисъл да се изкарва на преден план индивидуалната му статистика. Въпреки че този сезон Олд Старс имат подсилен състав, а включването на Камен Атанасов се оказа страхотен ход от тяхна страна, няма спор, че без Георгиев те надали ще са на сегашната си позиция в класирането. Именно поради тази причина поставям Торо под №1 в подреждането за MVP, като в случая се позовавам на цялостното му влияние над отбора, а не само на статистическите му показатели.
 
Друг ветеран с дългогодишен опит в професионалната игра в България. Случаят на Константинов и Брикс е подобен на този на Стефан Георгиев и Олд Старс 22. Въпреки че „тухлите” имат далеч по-обигран, равностоен и опитен състав, когато Константинов отсъства, това не остава незабелязано. Единственото поражение на селекцията на Николай Кръстев (може би най-титулуваният треньор в аматьорския баскетбол) дойде именно в мач, в който Иво Константинов не игра. Ако вдигне оборотите една идея повече, то не мисля, че ще му е трудно да се превърне в първия състезател в НАЛБ, който записва „трипъл-дабъл” в средната си статистика за сезона, която и в момента е почти там – 14.2 точки, 9.1 асистенции, 9.0 борби и 2.8 отнети топки. Брикс се подсигуриха и за случаите, в които Константинов не е на линия, привличайки Хриси Димитров, с което още повече се утвърдиха като изявен фаворит за златото.
 
Топ 3 отново е като този, който представих и в миналогодишния си коментар, но когато фактите говорят няма какво да се направи. От гледна точка на статистиката Гатев записва най-силния си сезон в НАЛБ (31.3 точки, 10.3 борби, 3.9 асистенции, 1.6 откраднати топки, 1.0 чадъра в 16 мача) и отново не се плаши да поема отговорността изцяло на своите плещи, особено предвид факта, че другата ключова фигура в редиците на отбора Горан Кошанин пропусна няколко мача от редовния сезон. Кошанин също заслужава да бъде споменат в тази надпревара, но безспорният №1 за този отбор се казва Христо Гатев.
 
Ето, че в класацията попада и дебютант. Кирилов моментално се превърна в един от лидерите на „лъвовете”. Конкретно в случая може би е на място да бъде вкарано и клишето, че няма стари и млади, а можещи и неможещи, защото въпреки своите 41 години, бившият играч на Фикосота (Шумен) се утвърди като един от най-добрите високи баскетоболисти в НАЛБ. Средните му показатели са 22.2 точки, 9.5 борби, 1.0 асистенции и 1.6 отнети топки в 10 двубоя за София Лайънс, като именно Кирилов и Валери Ассев са в дъното на всичко интересно, в което са забъркани Лайънс.
 
Стига да иска и да подхожда достатъчно сериозно, няма каквото и да е съмнение, че може да бъде сред най-добрите играчи в цялото първенство на НАЛБ. Реално през настоящата кампания Дангалаков е изявеният лидер на Хелга и когато неговата игра потръгне, всички останали от отбора взимат пример и го следват. В 18 мача е записал по 15.6 точки, 11.6 борби, 2.4 асистенции, 2.3 чадъра и 2.2 отнети топки, демонстрирайки висока успеваемост във всички фази на играта.
 
Ако трябва да бъда стандартен и да допълня Топ 10, но без да навлизам в големи подробности, ето и кои са останалите петима в първата десетка според мен (а и отчасти според статистиката). Георги Гулабчев (Политехника), Атанас Даракчиев (Спортни Настилки-Зуум Дизайн), неуморното дуо на Кучетата от МладостИван Ненчев и Марио Александров. Ще продължа още съвсем малко – очаквам Калоян Николов от Норт Уест да се върне на познатото ниво, след като бе измъчван от здравословни проблеми, още двама северозападни представители, но от Ботев 2012 са тук в лицето на Христо Цеков и Цветан Георгиев.
 
Може и да е пристрастно, но за финал ще кажа, че при достатъчно сериозно отношение, най-вече от страна на третия, Дефект-Вип Рипеър може да има трима MVP кандидати – Владислав Шуранов, Христо Ангелов и Ангел Ташков.

 

Благодарности на Александър Сотиров! Очакваме още анализи.